Flaggan
Köp

Flaggan

Plan3,Illusioner,Illusionsgalleriet
Titta länge på flaggan – cirka 20 sekunder. Flytta sedan blicken mot den vita ytan bredvid. Vad händer?

Ögats synceller är receptorer för olika slags ljusvågor. När du fokuserar blicken på flaggan ”bombarderas” celler som är känsliga för rött och lila först. Sedan aktiveras de celler som är känsliga för andra färger.  Då framträder komplementfärgerna. Komplementfärgerna kan beskrivas som en färgs motsatsfärg.  Man skulle kunna förklara det med hjälp av följande;

  • Från en fysisk utgångspunkt är två färger komplementfärger om deras strålningsspektrum "fyller ut" varandra genom att tillsammans ge lika mycket strålning för varje våglängd, det ger ett ljus som vi upplever som vitt.
  • Vid additiv färgblandning är två våglängder komplementära om de tillsamman ger ljus som vi ser som vitt. Som till exempel rött, grönt och blått.
  • Vid subtraktiv färgblandning är två våglängder komplementära om de tillsammans fullständigt blockerar all strålning och därmed inte släpper igenom något ljus. Som till exempel cyan, magenta och gult.
  • Två pigment som när de blandas släcker ut varandra och ger en grå eller svart färg kallas komplementära.
  • De kulörtoner som utgör varandras efterbilder kallas komplementära. En efterbild är den ljusfläck som man kan se till exempel efter att ha fått en fotoblixt i ögonen.

De kulörtoner som förstärker varandra maximalt när de placeras tillsammans kallas komplementära.