Tänk & Testa uppdragskort
Köp biljett

Tänk & Testa uppdragskort

Våra uppdragskort Tänk & Testa fungerar som ett slags spår in bland alla experiment. Allt upptäcker och undersöker man på egen hand, med kortens arbetsuppgifter som hjälp. Vi har en levande utställning vilket gör att vissa experiment kan byta plats.

Materialet är skapat för att eleverna, beroende på hur det används, ska kunna utveckla de förmågor, inom NO och teknik, som finns i Lgr 11. Varje tema behandlar också delar av det centrala innehållet som eleverna ska arbeta med. Materialet är gratis.

Kraft & Rörelse

Åk 1-9

Åk 1-9

Luft

Åk 1-6

Åk 1-6

Luft kan vara svår att se med blotta ögat, men här får ni både se och känna på olika luftfenomen. Vi experimenterar med allt från bollar som svävar i luftströmmar till luftvirvlar under vatten. Lufttryck, vind och kemin bakom allt undersöks med stöttande frågor. 

Årskurs: 1-6

Klicka här för att ladda ner Tänk & Testa: Luft

Ljus

Åk 1-6

Åk 1-6

Utspritt över alla våningar i huset hittar vi experiment som utmanar hur våra ögon uppfattar ljus och världen runt om oss. Undersök hur ljusstrålar kan påverkas med filter och speglar. Upplev ljus i alla dess färger, och om ni vågar – totalt mörker!

Årskurs: 1-6

Klicka här för att ladda ner Tänk & Testa: Ljus

Energi

Åk 4-9

Åk 4-9

Undersök energi på olika sätt i vår utställning! Hur omvandlas energi? På vilka ställen i världen förbrukas mest energi? Och hur funkar ett slutet ekosystem? Här behandlas naturvetenskapliga ord och bregrepp som energiprincipen, elektrisk energi, lägesenergi och mycket mer.

Årskurs: 4-9

Klicka här för att ladda ner Tänk & Testa: Energi

Vatten

Åk 1-6

Åk 1-6

Vad består vatten av? Hur rör sig vatten? När uppstår bubblor och dimma? Vad använder man vatten till, idag och historiskt? Detta och mycket mer undersöker vi med hjälp av Tänk & Testa-korten med tema Vatten! Här behandlas naturvetenskapliga ord och begrepp som exempelvis vattenplaning, densitet, vågor, kondens och ytspänning.

Årskurs: 1-6

Klicka här för att ladda ner Tänk & Testa: Vatten

Programmering

Åk 1-9

Åk 1-9

Undersök hur datalogiskt tänkande kan kopplas till våra experiment och få upp ögonen för var programmering finns i vardagen! Testa att skriva instruktioner åt en robot för att lösa kluriga uppgifter och fundera på hur de digitala experimenten är programmerade. Kan man styra sin kompis med olika kommandon? Och vad är egentligen en en algoritm?

Årskurs: 1-9

Klicka här för att ladda ner Tänk & Testa: Datalogiskt tänkande och programmering

Våra sinnen

Åk 1-6

Åk 1-6

Utforska din lukt, syn, hörsel och känsel med roliga experiment och tankeväckande frågor. Hur reagerar din kropp när cykeln svänger åt fel håll mot vad du är van vid? Hur är det att gå i totalt mörker utan synen som hjälp?

Årskurs: 1-6

Klicka här för att ladda ner Tänk & Testa: Våra sinnen

Hela huset

Åk 1-9

Åk 1-9

Utforska hela vårt spännande hus och upptäck fenomen du kanske aldrig sett förut! I Tänk & Testa med temat Hela huset får du utmana tidigare kunskaper i en bredd av områden. Öva på förmågan att utföra en vetenskaplig undersökning samt att beskriva och förklara resultaten.

Årskurs: 1-9

Klicka här för att ladda ner Tänk & Testa: Hela huset

Matematik

Åk 1-6

Åk 1-6

Dela sidan:

Våra samarbets­partners