Skolhackathon i Minecraft
Köp biljett

Skolhackathon i Minecraft

Vill du delta med din klass i Skolhackathon i Minecraft? 

Översiktsbild ifrån Minecraft med byggnader, grönska och vatten

Skolhackathon i Minecraft 2022

Årets roligaste skoluppgift kommer i repris! Skolhackathon i Minecraft kommer att erbjudas i Stockholms region hösten 2022. Det betyder spännande, innovativa, ämnesövergripande klasslektioner med en hållbar framtid i fokus.
Vill du veta mer? Vill du vara med? Anmäl dig till vårens infoträff den 16 maj!

 

Skolhackathon i Minecraft 2021 avgjort

Skolhackathon i Minecrafts regionalfinal avgjordes i veckan på Tom Tits Experiment i Södertälje. Av 270 åk 4–6 elever var det till slut klass 6 på Innovitaskolan Rudan som tog första placering. Vinsten, en VIP-dag på Tom Tits och tusen kronor till klasskassan.

Totalt tio klasser i Stockholmsregionen deltog i årets Skolhackathon i Minecraft. Under höstterminen har de arbetat med att bygga sin drömstad utifrån sociala, ekonomiska och miljöperspektiv.

- De började med diskussioner, skisser och 3D modeller och avslutade klassarbetet med att bygga sin stad i Minecraft, berättar Tiffany Alnefelt, Pedagog- och programutvecklare på Tom Tits.  

Tom Tits Experiment och Ung Företagsamhet i Stockholms region står bakom tävlingen lokalt men det är en del av en större initiativ. Även lag från Norrbotten, Västernorrland, Västerbotten var med i Skolhackathon med egna finaler samma dag. Totalt är 2000 mellanstadiet elever från 41 skolor och 15 olika kommuner delaktiga i projektet.

Elev arbetar i Minecraft

Utgångspunkt i Barnkonventionen och Agenda 2030

Varje deltagande klass valde ut en grupp som fick representera dem i finalen. Väl där fick deltagarna ett uppdrag utifrån temat ”Mineköping 2071”, som har utgångspunkt i Barnkonventionen och Agenda 2030.

- Elevernas uppgift var att skapa en digital värld med hänsyn till bland annat framtidens automatisering, energiförsörjning, matproduktion, mötesplatser och innovationsgrad. De fick drygt fem timmar på sig och uppdraget hade varit hemligt fram till måndag morgon för att alla klasser skulle ha samma tid på sig för att skapa sina lösningar, berättar Tiffany Alnefelt.

Juryns motivering

Juryn, bestående av Stefan Hollmark, blivande stadsdirektör för Södertälje, Joakim Jidbacken, LegoMasters 2020 och arkitekt av Minecraft versionen av Södertälje centrum och Jessica Löfström, framgångsrik entreprenör inom byggbranschen utsåg Innovitaskolan Rudan årskurs 6 till vinnare med följande motivering

”Den här klassen visar upp en fulländad stad med välutvecklade system för energi, matproduktion och gott om automatisering. Innovationsgraden är hög och dagens teknik har inte begränsat framtidens möjligheter”

Den vinnande klassen kommer presentera sin lösning på nationaltävling där representanter från bl.a. Microsoft och Atea kommer att välja ut årets nationalvinnare i Skolhackathon i Minecraft.  

Faktatext Skolhackathon

Bakgrunden till Skolhackathon är en vision om att ta vara på barnens kreativitet och idéer om framtidens samhällsutveckling. Utöver att eleverna ska få känna delaktighet i samhällsfrågor är vidare syfte att eleverna ska lära sig mer om innovation, hållbarhet, stadsutveckling, demokrati och entreprenörskap på ett lekfullt sätt.

Initiativtagare till hackathon som gjorde pilotprojekt med Skolhackathon i Minecraft i Västernorrland 2020 är Bron Innovation, UF Västernorrland och Technichus science center i Härnösand.

Dela sidan:

Våra samarbets­partners