Mål 9 - Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
En uppfinning är en lösning på ett speciellt problem. Man kan säga att vi alla är uppfinnare eftersom vi löser problem varje dag. Allt vi har runt omkring oss är uppfinningar, en del är bra och en del är dåliga. En innovation är en uppfinning som tillverkas och sprids till många människor.
Det finns många innovationer som har uppfunnits i Sverige. Skiftnyckeln, blixtlåset, respiratorn, säkerhetsbältet, rörtången, frigolit och dynamit är några exempel på det.
Är du finurlig och påhittig? Du kan ha lösningen på framtidens problem. Dina innovationer kanske kan hjälpa industrin att tillverka saker på ett hållbart sätt. Kanske är det du som kommer på hur man kan bygga vägar eller avloppssystem på ett nytt och spännande sätt!
Utmaningen – En hoppfull idé
Uppfinn en mojäng, en grunka, som tar ett skutt när man trycker på den. Hur högt kan du få mojängen att hoppa?
Hur din uppfinning skall se ut och vad den är gjord av bestämmer du själv, men använd så lite material som möjligt och helst återanvänt/återbrukat material. Bra material kan vara kartong från ett mjölkpaket, piprensare, aluminiumfolie, hård och mjuk plast. Sax och tejp kan också vara bra att ha!
Första utmaningen blir att få mojängen att hoppa. Vill du ha en större utmaning kan du försöka få mojängen att hoppa upp på en liggande bok.