Köp biljett

Mål 8 - Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

Mer än hälften av alla i världen som arbetar, har oschyssta anställningar. Det kan handla om låg lön, konstiga arbetstider och dåliga chefer. Många gånger är kvinnor och barn värst drabbade (ja, det finns barn som måste jobba).

Du kan hjälpa till genom att köpa saker som är märkta med Fairtrade eller Krav. Det är exempel på märkningar för varor som tillverkas på ett bra sätt. Om vi som handlar vill ha saker som är tillverkade på ett schysst sätt kommer tillverkarna att vara tvungna att behandla sina anställda rättvist för att få sälja sina varor.

Utmaningen – Rättvis detektiv

Vuxna och barn utför massor av arbete varje dag. Hemma hos er kanske ni behöver handla, plocka ur diskmaskinen, duka bordet, laga mat och läsa läxor. Ditt uppdrag som rättvis detektiv är att undersöka om sysslorna hemma hos er är rättvist fördelade. Gör undersökningen under en eller två veckor.

  • Börja med att skriva upp de sysslor som görs hemma hos er varje dag respektive varje vecka.
  • Be alla i familjen att skriva sitt namn på listan varje gång en syssla utförs.
  • Be dem också skriva upp ungefär hur lång tid varje syssla tar.

När undersökningen är klar ser du hur många olika saker varje familjemedlem gör och hur lång tid varje familjemedlem arbetar hemma varje vecka.

Vuxna och barn gör förmodligen olika typer av arbeten och arbetar olika lång tid, men ni kan ändå fundera på hur rättvisa ni är i er familj när det gäller hemarbete. Om det inte verkar rättvist så kan ni tillsammans dela upp arbetet hemma för att det ska bli anständiga och rättvisa arbetsvillkor för alla i familjen!

Be till exempel någon vuxen att visa dig hur det går till att tvätta kläder. Sedan kan du ta ansvar för att sortera ut alla svarta kläder i tvättkorgen, tvätta dem och hänga upp kläderna när maskinen är klar.

Material att ladda ner

Svenska

Engelska

Arabiska

Illustration. Ett barn håller en korg med Fairtrade-märkta lådor.

Dela sidan:

Våra samarbets­partner