Köp biljett

Mål 13 - Bekämpa klimatförändringen

Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar. En stor andel av de ökade utsläppen kommer från sättet vi utvinner, omvandlar och använder fossil energi som olja. De flesta bilar, lastbilar och flyg drivs på bensin. Bensin är gjord av olja och mycket av den plast vi använder är också gjord av olja. I olja och bensin finns koldioxid som åker med avgaserna ut i luften. Plastsopor bränns ofta och då släpps koldioxid ut i luften.

När koldioxiden fanns kvar i oljan långt nere i jorden så var det ingen fara. Nu när vi släpper ut koldioxiden i luften så ställer det till med stora problem på vår planet. Värmen på jorden stiger, vilket i sin tur leder till att naturens balans rubbas och det kan bli fler naturkatastrofer, svårare att odla eller svårt att få tag i rent vatten.

Utmaningen – Full fart framåt!

Det bästa är om vi inte använder bensin och plast alls och för att göra det måste vi ändra våra vanor. Det kan vara svårt att ändra vanor men tillsammans lyckas vi!

Kom överens i familjen om fem saker att göra för att minska utsläppen av koldioxid. Här är några exempel:

  • Om du bor nära skolan eller träningen kan du utmana dina vuxna därhemma, som kanske skjutsar fastän det är nära, att ni går eller cyklar dit tillsammans.
  • Föreslå att ni åker tåg i Sverige eller i Europa istället för att flyga långt bort på semester.
  • Köp saker som är tillverkade av annat än plast. Det finns t.ex. vattenflaskor och matlådor som är gjorda av metall eller glas.
  • Handla begagnat. På loppisar, auktioner och på nätet finns många begagnade saker att köpa istället för att köpa nytt. Förmodligen blir du ensam om att ha just den coola prylen!
  • Laga era kläder när de går sönder eller sy om trasiga, urväxta kläder till något annat. Nya textilier tillverkas och transporteras ofta på ett sätt som släpper ut koldioxid.

Material att ladda ner

Svenska

Engelska

Arabiska

Illustration. Ett barn cyklar.

Dela sidan:

Våra samarbets­partner