Köp biljett

Mål 12 - Hållbar konsumtion och produktion

Att tillverka och handla massor med saker påverkar miljön på ett negativt sätt. Därför måste vi se till att bara handla det vi behöver och att det är tillverkat på ett schysst sätt och av ofarliga ämnen.

Något som är kul och kreativt är att försöka tillverka något nytt av något gammalt. Använd din fantasi och återvinn, återanvänd och återbruka!

Utmaningen – Använd det du har hemma!

Kolla lite extra noga i skräpsamlingarna därhemma. Där kan det finnas material att tillverka nya saker av! När du använder det du redan har slipper du att köpa nya saker och bidrar på så sätt till ett hållbart samhälle.

Av kapsyler och skruvkorkar kan du göra en magnet till kylskåpet eller en nål till anslagstavlan. Skriv något fint eller rita en bild som du klipper ut. Klistra fast den på ena sidan av korken. Klistra fast ett häftstift eller en magnet på andra sidan.

Av värmeljuskoppar kan du göra fina stjärnor och blommor. Använd en vanlig hushållssax och sneda klipp eller bågar runt om ljuskoppen. Vik ut de klippta kanterna så det blir som en platt stjärna eller blomma. Var försiktig så du inte skadar dig på den vassa metallen! Vill du hänga upp din blomma eller stjärna så gör du hål och trär en tråd rakt igenom.

Material att ladda ner

Svenska

Engelska

Arabiska

Illustration. Ett barn håller en nyckelknippa.

Dela sidan:

Våra samarbets­partner