Köp biljett

Mål 11 - Hållbara städer och samhällen

Städerna växer snabbt eftersom många flyttar dit. Det ställer krav på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt att leva. Vi måste tänka om och tänka nytt. Det är spännande och möjligheterna är oändliga eftersom den nya staden ännu inte finns.

För att vi, städerna och naturen ska må bra är det viktigt att vi planterar träd och växter i städerna. De hjälper bland annat till att skapa mysiga miljöer, ta hand om föroreningar och sänka temperaturen.

Utmaningen – Bygg fler bostäder!

För att växterna skall kunna leva vidare behöver deras frömjöl, pollen, spridas till andra blommor. Det kallas pollinering. Insekter, som tex bin, fjärilar och humlor, är viktiga pollinerare. Insekterna behöver någonstans att bo, lägga sina ägg och övervintra men i våra välstädade trädgårdar och parker kan det vara svårt för insekterna att hitta en bra boplats. Du kan bygga egna bostäder och hotell åt insekterna!

PET-hotell:

Fyll olika behållare, till exempel en avklippt PET-flaska, blomkruka eller liknande med olika naturmaterial. Du kan fylla en med löv, en med vass och en med rullad wellpapp Det är viktigt att det finns en botten i behållaren så att vinden inte kan blåsa rakt igenom.

För att fåglarna inte skall kunna äta upp insekterna sätter du ett finmaskigt nät eller fäster en hopknycklad bit hönsnät i mynningen.

Trä-hotell:

Be en vuxen att borra hål i en träbit. Hålen kan variera mellan 2 till 8 mm i diameter och bör vara minst 5–6 cm djupa (borra inte hål tvärs igenom träbiten, då blåser det tvärs igenom). Färdigt!

Sen är det bara att placera eller hänga upp ditt insektshotell utomhus på en varm men inte alltför solig plats och vänta på att dina första gäster checkar in.

Material att ladda ner

Svenska

Engelska

Arabiska

Illustration. Ett barn planterar en växt.

Dela sidan:

Våra samarbets­partner