Köp biljett

Mål 10 - Minskad ojämlikhet

Vår planet tillhör alla. Inga länder eller gränser kan ändra på det. Vi måste dela på resurserna. Jämlikt. Jämlikhet betyder att alla har lika rättigheter. Det ska inte spela någon roll vilka förmågor du har, vilket land du bor i eller kommer ifrån, vilken hudfärg, kön eller religion du har. Alla ska ha samma möjligheter!

Utmaningen – Olika men mest lika

I grund och botten är vi människor mer lika varandra än olika. Människor har drömmar, viljor, känslor och förmågor. Det gör oss lika. Vi drömmer, känner och vill olika saker. Några av oss har lätt för matematik eller kan springa fort, några har svårt att nå saker, några har glasögon och några hör dåligt. Det gör oss olika.

Även andra saker gör oss olika. Vilken färg på håret vi har, var vi är födda, vilka vi bor tillsammans med, vilket språk vi använder eller vilka vi älskar gör oss olika. Att vi är födda, att vi har ett språk och att vi älskar gör oss lika.

Ibland är det svårt att föreställa sig hur någon annan har det, men försök föreställa dig hur det skulle vara om du var någon annan, någon med andra förmågor än de du har. Vem skulle du vara då? Vilka förmågor skulle du ha? Vilka förmågor skulle du inte ha?

  • Ställ dig framför handfatet och be någon att knyta en ögonbindel på dig. Prova sedan att borsta tänderna utan att kunna se.
  • Prova att klä på dig med hjälp av bara en hand. En riktigt klurig utmaning är att knyta skorna med en hand.
  • Sätt dig på en stol i köket. Försök nå det du behöver för att kunna duka bordet utan att resa dig upp.

Material att ladda ner

Svenska

Engelska

Arabiska

Illustration. Ett barn håller en ballong och en skylt med texten "jorden tillhör alla"

Dela sidan:

Våra samarbets­partner