Stora Enso
Köp biljett

Stora Enso

Susanne Hansson


1. Vad jobbar/forskar du med/på?

Jag jobbar på Stora Enso med utveckling av nya material från skogen, dvs. produkter som kommer från en förnybar, återvinningsbar och nedbrytbar råvara. Genom att bearbeta träfibern kan vi få fram ett helt unikt gel-liknande material med spännande egenskaper, och som på sikt kan ersätta plast och aluminium i t.ex. förpackningar. Genom att ersätta eller minimera fossilbaserade material, såsom plast, som tar århundraden att bryta ner om de hamnar i naturen, kan vi få fram mer miljövänliga material. Tre andra spännande forskningsprojekt som pågår inom Stora Enso är att göra elektroder till batterier, skummaterial som kan ersätta t.ex. frigolit samt superabsorbenter för hygienprodukter – allt från träd. Vår vision på Stora Enso är att allt som görs av fossilbaserade material idag kan ersättas av ett träd imorgon. (What a tree can do)

2. Vad gillar du bäst med det du gör?

Det är otroligt givande och spännande att jobba för ett mer hållbart samhälle tillsammans med engagerade och kunniga människor som drivs av samma mål som jag. Det finns förstås många utmaningar att ta sig an, men det är en del av det roliga. Genom att ta ett steg i taget så kommer vi hela tiden framåt.

3. Vad drömde du om att bli när du var 17?

Jag drömde om att bli läkare för att få hjälpa andra och rädda liv, men istället blev jag teknologiedoktor i polymerkemi och jobbar nu för att få vår planet att må bättre för att vi människor ska kunna leva här flera generationer framåt. Så på sätt och vis har jag uppnått min dröm, den blev bara mer långsiktig!

Dela sidan:

Våra samarbets­partners