Scania
Köp biljett

Scania

Mathias Larsson Carlander


1. Vad jobbar/forskar du med/på?

Jag arbetar idag i en grupp på Scania som arbetar med utveckling av digitala tjänster som bygger på att Scanias lastbilar och bussar sedan snart 10 år har en internetuppkoppling. Tjänster som vi tillsammans med kunder och partners skapar hållbara och smarta transportsystem. Sedan ett år är jag industridoktorand på House of Innovation på Handelshögskolan i Stockholm och tillhör också en forskarskola som drivs av stiftelsen IMIT.  Mitt intresse och forskning handlar hur industriföretag som funnits länge blir bra på att hitta nya kombinationer av produkter och tjänster tillsammans med kunder och andra företag i en miljö där internet och digitala verktyg är en naturlig del. Denna miljö skapar också ett ekosystem av uppfinningar och lösningar som hjälper oss att nå ett smartare och mer hållbart samhälle.

2. Vad gillar du bäst med det du gör?

Jag har sedan slutet på 90-talet arbetat med teknik och framförallt teknik kopplat till internet och den industri som brukar gå under beteckningen ICT (Information and communications technology). I början arbetade jag med algoritmutveckling och teknik för bilder, video och grafik. Längs vägen har intresset ändrats och de senaste 15 åren har jag arbetat med kommersiella frågor och utveckling av nya produkter och tjänster. Att idag få använda min erfarenheter från att ha gjort många olika saker tillsammans med all den kunskap och erfarenhet som finns hos mina kollegor och inom akademin är väldigt väldigt spännande och roligt!

3. Vad drömde du om att bli när du var 17?

När jag var 17 så var jag, vilket jag fortfarande är, väldigt intresserad av teknik och framför allt elektronik. Jag hade haft ett par olika sommarjobb och med en pappa som arbetat med både elektronikkonstruktion och försäljning så hade vi olika elektronikprylar hemma. Vi hade bl a video och testade videokameror långt innan video blev vanliga hemma. Så jag såg framför mig att det var nog den typen av arbete jag skulle göra. Jag hade då inte bestämt mig eller riktigt funderat på ytterligare studier utan tyckte att elektronik och konstruktion av olika saker var kul! Idag hade det troligen betytt att jag testat att bygga appar för iOS eller Android, eller testat och byggt saker med en enkortsdator som Raspberry eller Arduino.

Dela sidan:

Våra samarbets­partners