Köp biljett

scAR Lab

Vill du testa våra spännande experiment hemifrån?

En surfplatta visar en prototyp av Tom Tits Experiments Augemented reality-app

Vi på Tom Tit är med i utvecklingen av Science Center AR Lab, ett digitalt verktyg som nyttjar interaktiv augmented reality (AR). Tekniken gör det möjligt för dig att prova några av våra experiment i hemmamiljö, via en surfplatta eller mobiltelefon. Dessutom finns det utmaningar i appen som inte går att testa i verkligheten hos oss. Vad händer till exempel om ett experiment befinner sig på måneni stället för här på jorden?

Cecilia Ekstrand är projektledare och senior pedagog på Tom Tits Experiment. Hon menar att AR kan vara ett sätt att göra svårförklarliga fenomen inom vetenskap och teknik mer tydliga och visuella.

– Och den interaktiva delen av lösningen gör att användaren blir aktivt delaktig i utforskandet.

Först ut är experimentet Accelerationsbanan. I appen kan duflytta på klockor för att skapa en jämn rytm, se exakt tiden när bollen slår klockorna, och testa accelerationsbanan med tyngdkräften som finns på månen.

Det andra experimentet är laserbanan. Du kan påverka en lasers strålning med stöd av speglar. Klarar du av de utmaningarna som finns?

Satsningen på den nya tekniken finansierades av Vinnova under 2021. scAR Lab kan användas gratis både av privatpersoner och av skolor som ett digitalt verktyg kopplat till den svenska läroplanen. Hör av dig om du vill veta mer om scAR Lab och vidareutvecklingen av appen på utbildning@tomtit.se. Läs mer på www.scarlab.se

Ladda ner appen:
AppStore
Google Play

Dela sidan:

Våra samarbets­partner