Köp biljett
Två personer sitter och hänger i gungor

Kommande utställningar & experiment

Tom Tits Experiment är ett hus i ständig utveckling och förnyelse. Här kan du läsa mer om våra kommande experiment och utställningar. 

Prova våra experiment på ett helt nytt sätt

Vill du testa våra spännande experiment hemifrån? Snart är det möjligt! Genom den digitala lösningen AR, som står för Augmented reality, kan du utforska några av våra experiment via en app, oavsett var du befinner dig.

Vi på Tom Tits är med i utvecklingen av Science Center AR Lab, som är ett digitalt verktyg med interaktiv AR. Tekniken gör det möjligt för dig att prova våra experiment i hemmamiljö, via en surfplatta eller mobiltelefon, och dessutom lägga till ytterligare utmaningar. Vad händer till exempel om ett experiment befinner sig i rymden i stället för här på jorden?

Cecilia Ekstrand är projektledare och senior pedagog på Tom Tits Experiment. Hon menar att AR kan vara ett sätt att göra svårförklarliga fenomen inom vetenskap och teknik mer tydliga och visuella.

– Och den interaktiva delen av lösningen gör att användaren blir aktivt delaktig i utforskandet.

Först ut är experimentet Accelerationsbanan, som är ett bra exempel på hur man genom AR kan lägga till fler variationer av experimentet. I appen kan du ändra banans vinkel, eller justera vikten på bollen som rullar genom banan. Vad händer om du gör den lättare eller tyngre?

Satsningen på den nya tekniken finansieras av Vinnova, och AR-appen kommer kunna användas både av privatpersoner och av skolor som ett digitalt verktyg kopplat till läro- och kursplan. Innan slutet av mars kommer appen att lanseras i en version med 2-3 olika experiment. Håll utkik här på hemsidan och i våra sociala kanaler för mer information!

En surfplatta visar en prototyp av Tom Tits Experiments Augmented reality-app

Dela sidan:

Våra samarbets­partner