Köp biljett

påsklov med rymdtema

Under påsklovet på Tom Tit gör vi precis som Marcus Wandt - vi blickar ut i det oändliga. Utöver vårt hus med 400 experiment kommer det också att finnas programaktiviteter i rymdens tecken. 

Är du intresserad av hur astronauter tränar, sett till både knopp och kropp? Under påsklovet kan du med hjälp av våra astronautkartor hitta och testa våra experiment kopplat till rymden. Med hjälp av vår klättervägg, våra energicyklar eller vårt reaktionstest kan du förbereda kroppen på samma sätt som astronauter gör. Även hjärnan behöver stärkas inför en rymdfärd. Hos oss kan du träna hjärnan med hjälp av vår knep- och knåphörna eller mindball.  

Programaktiviteter

Under påsken kommer vi ha en hel del rymdaktivteter i huset. Du kommer exempelvis kunna köra en SpaceBot där du är ute på uppdrag i rymden. Om du gillar att skapa, kommer det finnas material där du kan bygga exempelvis raketer, astronauter eller ailen.

Spaceball

Med hjälp av vårt experiment, Spaceball, kan du träna som Marcus Wandt.  I Spaceball sitter du fast i mitten, vilket gör att du snurrar runt ditt eget centrum. Om du lutar dig lite framåt, bakåt eller åt sidan förflytas tyngdpunkten. Det får ringarna att röra på sig. I Spaceball använder du alla dina muskelgrupper. Dessutom förbättrar den din förmåga att förstå din position i förhållande till omgivningen samt din känsla för kroppens position, rörelse och muskelspänning utan att behöva tänka aktivt på det.

Astronauter behöver vara starka och smidiga för att kunna röra sig. De behöver starka kärnmuskler, rumsligt medvetande och en känsla för kroppens position. När de svävar i tyngdlöshet upplever de ingen tydlig riktning. För dem finns det inget upp eller ner! Många tror att Spaceball utvecklades för att simulera tyngdlöshet. Men det stämmer inte riktigt. Spaceballs rörelser kan bara göras med hjälp av tyngdkraften. Spaceball används ändå i träningen för astronauter.

Längdgräns: 155-190 cm. 

Månhopp

Uppe på östra vinden kan du, genom vårt experiment, månhopp, få en känsla av hur det är att gå på månen. På vinden kan du också utmana dina familjemedlemmar i balans, styrketräning och finmotorik.   

Det finns också anpassade månhopp för yngre barn uppe på östa vinden. 

Våra samarbets­partner