Spelprogrammering för barn

Spelprogrammering för barn

Vill du lära dig programmera så du kan bygga egna spel? Vad sägs till exempel om att bygga ett plattformspel och sen låta kompisar och familj spela det?

Genom att bygga olika spel går vi igenom grunderna i programmering och barnet utvecklar under kursen sitt datalogiska tänkande.

Förkunskaper

Barnet bör kunna läsa flytande för att kunna hänga med i kursen.

Innehåll

Vi bygger enkla spel och digitala berättelser i Scratch som är en programmeringsmiljö speciellt utvecklad för barn. Men ett spel består av så mycket mer än bara kod. Därför tittar vi även på hur vi kombinerar grafik och ljud med koden. Vi kommer att ha två tillfällen med Scratch.Vid ytterligare två tillfällen kommer vi att få prova på att programmera en mikrokontroll. Med en programmerad mikrokontroll kan vi sedan skapa t ex en dansande robot eller en digital tärning.

Efter kursen kommer ni att ha de kunskaper ni behöver för att skapa ett spel från idé till att genomföra det i praktiken.

Kursupplägg

Kursen ges i en grupp på max 15 barn. Kursen ges på Tom Tits och vi jobbar på PC-datorer. Vi rekommenderar att barnet har tillgång till en PC eller Mac mellan kurstillfällena och har möjlighet att göra övningar. Scratch är gratis att ladda ner och använda.