Tänk & Testa uppdragskort
Köp

Tänk & Testa uppdragskort

Våra uppdragskort Tänk & Testa fungerar som ett slags spår in bland alla experiment. Allt upptäcker och undersöker man på egen hand med kortens arbetsuppgifter som hjälp. Vi har en levande utställning vilket gör att vissa experiment kan byta plats.

Materialet är skapat för att eleverna, beroende på hur det används, ska kunna utveckla de förmågor, inom No och teknik, som finns i Lgr 11. Varje tema behandlar också delar av det centrala innehållet som eleverna ska arbeta med. Materialet är gratis.

Energi

Åk 4-9

Åk 4-9

Tänk & Testa med temat Energi behandlar följande naturvetenskapliga ord och begrepp; Energiprincipen, energiomvandling, energikälla, elektrisk energi, elektromagnetiska vågor, rörelseenergi, lägesenergi, ljus, ljud, värme, kemisk energi, ekosystem.

Ladda ner Tänk & Testa kort om Energi här:

Åk 4-9
Tänk & Testa - Energi

Kraft & rörelse

Förskola-9

Förskola-9

Susa fram genom utställningen på en sköldpadda, där du är motorn som driver den framåt. Gå över en egenbyggd bro och utforska konstruktionens hållfasthet. Med en blandning av teknik och fysik utforskar vi kraft och rörelse, med hela kroppen.

Ladda ner Tänk & Testa kort om Kraft & Rörelse här:

Förskola-6
Tänk & Testa kort - Kraft och Rörelse

Åk 4-9
Tänk & Testa kort - Kraft och Rörelse 

Ljus

Förskola-6

Förskola-6

Utspritt över alla våningar i huset finner vi experiment som utmanar hur våra ögon uppfattar ljus och världen runt om oss. Undersök hur ljusstrålar kan påverkas med filter och speglar. Upplev ljus i alla dess färger och om ni vågar; totalt mörker!

Ladda ner Tänk & Testa kort om Ljus här:

Förskola-6
Tänk & Testa kort - Ljus

Luft

Förskola-6

Förskola-6

Luft kan vara svår att se med blotta ögat, men här får ni både se och känna på olika luft-fenomen. Allting från bollar som svävar i luftströmmar till luftvirvlar under vatten experimenteras det med. Lufttryck, vind och kemin bakom allt undersöks med stöttande frågor. 

Ladda ner Tänk & Testa kort om Luft här:

Förskola-6
Tänk & Testa kort - Luft

Vatten

Förskola-6

Förskola-6

Tänk & Testa med temat Vatten behandlar bland annat följande naturvetenskapliga ord och begrepp; vattenkraft, vattenplaning, ytspänning, densitet, gälar, vågor, flyta, sjunka, vattenanvändning, syre, väte, vattenpump, flytande, gas, avdunsta, kondensera.

Ladda ner Tänk & Testa kort om Vatten här:

Förskola-6
Tänk & Testa kort - Vatten

våra sinnen

Förskola-6

Förskola-6

Utforska lukt, syn, hörsel och känsel med lustiga experiment och tankeväckande frågor. Hur reagerar din kropp när cykeln svänger åt fel håll mot vad du är van vid? Hur är det att gå i totalt mörker, utan synen som hjälp?

Ladda ner Tänk & Testa kort om Våra sinnen här:

Förskola-6
Tänk & Testa kort - Våra sinnen

Programmering

Förskola-9

Förskola-9

Undersök hur datalogiskt tänkande kan kopplas till experiment i utställningen och få upp ögonen för var programmering finns i vardagen. Testa att skriva instruktioner åt en robot för att lösa kluriga uppgifter och styr dina vänner med kommandon. Fundera på hur de digitala experimenten egentligen är programmerade och vad en algoritm är.

Ladda ner Tänk & Testa kort om Datalogiskt tänkande & programmering här:

Förskola-9
Tänk & Testa kort - Datalogiskt tänkande

Hela huset

Förskola-9

Förskola-9

Upptäck fenomen ni kanske aldrig sett förut eller utmana tidigare kunskaper, i en bredd av områden. Öva på förmågan att utföra en vetenskaplig undersökning samt att beskriva och förklara resultaten.

Ladda ner Tänk & Testa kort om Hela huset här:

Förskola-9
Tänk & Testa kort - Hela huset 

Matematik

Förskola-6

Förskola-6

Använd era förmågor att observera och hitta svar på frågor för att samtala om hur matematik, naturvetenskap och teknik hänger ihop och formar våra liv. 

Ladda ner Tänk & Testa kort om Matematik här:

Förskola-6
Tänk och Testa kort - Matematik

Dela sidan: