Utmaningar
Köp biljett
Barn och vuxna leker i parken

Utmaningar

Situationen för pollinerande insekter är idag mycket oroande och många riskerar att dö ut. Här kommer vi varje månad lägga upp tips på vad du kan göra för att hjälpa insekterna med pollinering. 

Fröbomber

Drygt 75 procent av de frukter och grönsaker vi äter får hjälp med sin frösättning av pollinatörer, så om du ätit ett äpple någon gång är det tack vare bin! Äppelträden blommar dock bara ett kort tag och insekterna behöver mat både innan och efter det, något som blir allt svårare när ängar byts mot välklippta gräsmattor. Vill du vara med och mata insekterna? Testa att göra fröbomber!  

Fröbomber är små bollar gjorda av jord, lera och frön som görs för att man enkelt ska kunna fixa mat åt hungriga insekter. Här kommer våra bästa tips för att lyckas:

  • Vildblomsmix finns att köpa hos de flesta fröfirmor, och innehåller växter som blommar under hela sommaren. Kom ihåg att köpa ekologiskt så att insekterna inte får i sig några gifter. Man kan också skapa sin egen kombination med exempelvis ringblomma, valmo, blåklint, verbena eller andra nektar och pollenrika blommor.
  • Det tar ett tag för leran i fröbomberna att torka så passa på att göra fröbomberna nu så de är redo sen när tjälen gått ur backen.
  • Placera fröbomberna där blommorna kommer trivas, oftast står det på fröpåsen vad just de blommorna har för behov.
  • Placera fröbomberna där de kan växa ostört, hamnar de på en gräsmatta som kommer klippas ner kommer de inte göra någon nytta.

Lycka till!  

Fem stycken fröbomber bredvid en grön krukväxt

Våra samarbets­partners