Tobii Dynavox

Tobii Dynavox

På Tobii Dynavox tillverkar vi ögonstyrda datorer – istället för att använda ett traditionellt tangentbord eller mus så kontrollerar du datorn med hjälp av dina ögon. På så vis kan du som har en funktionsnedsättning ändå använda datorn för att tala, surfa på internet, spela spel, skriva texter etc.  Våra användare får därmed nya möjligheter att gå i skolan, jobba och leva rikare och mer självständiga liv.

Genom att samarbeta med Tom Tits Experiment har vi en arena där användare, familjer och anhöriga kan bekanta sig med denna teknik på ett lättsamt och lekfullt sätt.

Fredrik Ruben, affärsområdeschef på Tobii Dynavox

Tobii Dynavox gör specialutvecklade datorer som styrs med ögonrörelser eller pekskärm som används av människor med särskilda behov, t.ex. de med höga nackskador, CP, Rett Syndrom eller ALS. Tobii Dynavox ingår i svenska Tobii AB som har sitt huvudkontor i Stockholm och är noterat på Nasdaq Stockholm (TOBII). Koncernen har över 700 anställda. Läs mer på www.tobiidynavox.se.

Hur Tom Tits Experiment arbetar med Tobii

Tom Tits Experiment håller tillsammans med Tobii Dynavox, som ingår i Tobii AB, utveckla ett nytt experiment där deras eyetracking-teknik används. Just det här experimentet valde vi att göra till ett spel som besökaren styr med ögonen säger projektledaren vid Tom Tits Experiment, Daniel Rosqvist. Det påminner om ett gammalt klassiskt tv-spel där en mask åker runt på skärmen för att äta äpplen och undvika hinder.

Spelet är riktigt klurigt eftersom masken rör sig dit du tittar på skärmen och du vill då inte titta på de saker du ska undvika. Att inte titta på något är lättare sagt än gjort och denna insikt i kombination med att det faktiskt går att styra något på en skärm genom att bara kolla på den ger en kul och intressant upplevelse för spelaren. Experimentet blir ett tillskott till vår befintliga människokroppsutställning där vi arbetat flitigt de senaste åren med att få in nya experiment.

Tobii är en klockren samarbetspartner säger Rosqvist eftersom de jobbar med spännande modern teknik. Det har varit mycket givande att arbeta med dem då de besitter stor kompetens och är det största företaget inom sitt område med flest patent. Det är också lite extra kul att få ta fram ett nytt experiment som styrs enbart med ögonen vilket gör det tillgängligt för flera av våra besökare med olika funktionsvariationer. Eyetracking är ju ett ypperligt hjälpmedel för de människor med funktionsvariationer där ögonen kan vara ett verktyg för att styra exempelvis en muspekare på en skärm eller som i vårt fall, ett kul spel.