Tom Tits hållbara tips
Köp biljett
Tom Tits Experiment, byggnaden sedd utifrån, och en logga med texten "Tom Tits hållbara tips"

Tom Tits hållbara tips

Vi på Tom Tits gillar hållbarhet! För att skapa ett hållbart samhälle och spara på jordens tillgångar måste vi hjälpas åt. Här har vi samlat våra bästa tips på enkla klimatsmarta saker du kan göra i din vardag. Tipsen utgår från hur vi på Tom Tits jobbar för att bidra till en ljus, hoppfull och hållbar framtid. Lycka till!

Tips 1: Smarta kylskåpstricket

Något som är hållbart både för plånboken och miljön är att minska matsvinnet. I vår restaurang och café försöker vi ta tillvara på alla delar av råvarorna. När vi bakar maränger använder vi till exempel äggvitor som blir över när vi gör bearnaisesås, och övermogna bananer blir till mumsiga banankakor.

Vill du minska matsvinnet hemma? Ett bra sätt att få koll på innehållet i kylen är att ha en bricka där du ställer allt som är på väg att gå ut, så att du påminns om att äta upp det innan det är för sent. Och varför inte testa att göra chips till fredagsmyset av överblivna potatisskal! Tillsätt bara lite olja och salt och baka i ugnen på 150 grader i cirka 15 minuter.

Spaghetti och hjärtformad pasta tillsammans med basilikablad

Tips 2: En hållbar kärleksförklaring

Brukar du ge bort blommor till dem du tycker om? Nästan alla rosor som säljs i Sverige kommer från Östafrika. Eftersom snittblommor är en färskvara, till skillnad från krukväxter, transporteras de med flyg. Inte särskilt klimatsmart! Här är våra tips på hur du kan visa uppskattning på ett hållbart sätt:

 • Ge bort KRAV-märkta kryddväxter i stället för rosor. Då kan presenten dessutom användas när ni lagar mat.
 • Välj blommor som odlats i Sverige.
 • Skippa materiella presenter helt och hållet och ge bort en dikt eller en kram.

Tips 3: Återvinn eller försvinn!

Varför tjatar alla om att det är så viktigt att vi källsorterar vårt skräp? Jo, för att det går åt väldigt mycket onödig energi när vi producerar nytt hela tiden. Visste du att en pappersförpackning, som ett mjölkpaket, kan återvinnas upp till sju gånger? Och att ett ton återvunnet returpapper motsvarar hela fjorton träd! Gillar du att sitta framför datorn? Om du pantar fem stycken burkar har du sparat ihop lika mycket energi som din dator behöver i fyra timmar.

På Tom Tits har vi något som kallas Miljönären som är framtaget av Telge Återvinning. Det är tydligt uppmärkta behållare som gör det lättare för våra besökare att slänga skräpet rätt.

Ett bra sätt att komma igång med källsorteringen hemma är att ha tydligt uppmärkta kärl för papper, plast, metall, glas och pant som du sedan tar med till din närmaste återvinningsstation. Då får du samtidigt en bensträckare och lite vardagsmotion!

Tips 4: Fynda på second hand

Har du hört talas om Overshoot day? Det är den dagen på året då vi människor använt upp hela jordens "årsbudget" av förnybara resurser. Under resten av året lever vi därför över våra tillgångar – ohållbart för både oss och vår planet!

2020 inträffade Overshoot day den 2 april i Sverige. Det var en dag tidigare än 2019, vilket betyder att vi nallat ännu mer av planetens resurser. Om alla på jorden levde som vi gör i Sverige skulle vi behöva mer än fyra jordklot för att resurserna skulle räcka till.

Vad kan vi göra för att spara på jordens årsbudget och flytta Overshoot day i rätt riktning? Konsumtion av nya prylar står för en stor del av våra växthusgasutsläpp, på grund av industrierna som tillverkar dem. Behöver du nya kläder eller saker, testa att handla på loppis eller second hand! Dit kan du också lämna in saker du inte längre vill ha men som kanske passar någon annan. Rensa i garderoben och bland leksakerna och se om du hittar något!

På Tom Tits samarbetar vi med second hand-butiker i Södertälje dit vi lämnar kläder som glömts kvar hos oss och inte hämtats upp på över en månad.

Ett insektshotell format som ett hjärta

Tips 5: Så hjälper du insekterna

Bzz bzz – nu ska vi prata om insekter! Visste du att ungefär en tredjedel av den mängd frukt och grönt vi äter har pollinerats av bin och humlor? Men på grund av klimatförändringarna blir de pollinerande insekterna färre och färre. Det måste vi hjälpas åt att stoppa!

Så, vad kan man göra? Här är våra tips!

 • Klipp inte gräset så ofta, låt gräsmattan bli en äng!
 • Plantera växter som pollinatörer gillar, som vårkrokus, lavendel, mynta och ljung.
 • Bygg ett insektshotell, det är enklare än det låter! Ta en torr träbit och borra hål där bina kan flytta in. Hålen ska vara cirka 3–13 mm i diameter och minst 50 mm djupa, men inte gå rakt igenom eftersom bina bara vill ha en ingång. Du kan också testa att bunta ihop några bambupinnar.
 • Ställ ut en bivattnare! Bin behöver grunda vattenkällor, i bäckar kan det vara för starka strömmar som sveper med bina. Ta en djup tallrik eller pajform och häll i kulor eller småsten så att bina har något att stå på. Fyll på med vatten allt eftersom.

I vår park här på Tom Tits Experiment planteras bara växter som på olika sätt hjälper till att bygga upp den biologiska mångfalden. Vi jobbar även med direktkompostering. Allt som rensas eller beskärs stannar kvar i parken för att bygga upp den biologiska mångfalden och matjorden.

Tips 6: Skogen som skafferi

Har du testat att använda naturen som skafferi någon gång? Det är alltid härligt att ta en skogspromenad, men visste du att man utöver att få en härlig naturupplevelse också kan passa på att fixa kvällens ekologiska middag helt gratis? Väck samlaren i dig och njut av vad naturen har att erbjuda! Vad ska man då plocka med sig?

 • Harsyra, syrlig i smak och ser ut som en treklöver. Passar i sallad.
 • Granskott, det ljusgröna längst ut på grenspetsen. Går att både pickla och göra sirap på.
 • Brännässlor växer i hela landet och kan skördas från mars till augusti. Ett tips är att använda diskhandskar när du plockar och kom ihåg att nässlorna alltid ska förvällas innan de äts!
 • Ramslök, smakar ungefär som vitlök och det går att använda både blad, blommor och knoppar.
 • Och självklart blåbär och kantareller!

Kom ihåg att bara plocka växter du är säker på att du känner igen, det finns en del giftiga växter som man absolut inte ska äta. På loppis kan man ofta hitta gamla böcker med tips på vad för växter och svampar som är ätbara. Det går också bra att söka på internet.

En leksaksdinosaurie som står bland mossa och gröna blad

Tips 7: Bli en plasthjälte!

Vi på Tom Tits är väldigt förtjusta i dinosaurier – vi har faktiskt haft två dinosaurieutställningar i vår park! På tal om dinosaurier handlar det här tipset om plast. Hur hänger det ihop? Jo, så här!

Dinosaurierna levde på jorden i 150 miljoner år, fram tills att vår planet träffades av en enorm asteroid för cirka 66 miljoner år sedan. Många tror att den olja vi använder idag kommer från dinosauriernas tid, men det är faktiskt inte sant. Oljan kommer i stället från resterna av marina växter och djur som levde många miljoner år innan dinosaurierna fanns. Organismerna sjönk till havsbotten och genom bakteriell nedbrytning, tryck och värme från jorden, bildades med tiden olja.

Olja används idag till massor av olika saker, bland annat till att framställa plast. Varje år tillverkas 335 miljoner ton ny plast i världen. Det tar många år för plast att brytas ner och den blir då till mindre bitar som är skadliga för miljön. Dessutom innehåller den farliga kemikalier som kan hamna i havet. Därför är det viktigt att vi minskar vårt användande av plast och återanvänder den plast som redan finns.

Här är några tips på hur du kan bli en plasthjälte!

 • Plocka skräp! Visste du att det tar cirka 10-30 år för naturen att bryta ner en plastpåse? Samla ett gäng kompisar eller familjen och ha en skräp-plockar-tävling och se vem som kan samla ihop mest! Glöm inte att återvinna skräpet när ni är klara.
 • Ta med en tygpåse eller något annat att bära dina varor i från affären. Då slipper du köpa nya plastpåsar varje gång – och sparar både pengar och jordens resurser!
 • Återvinn! Då kan plasten användas flera gånger. Läs på förpackningen innan du tar den till återvinningen, där står ofta hur den ska sorteras.

Banankaka och hela och uppskurna bananer

Tips 8: Överbliven mat = smarrigt fika

Vem gillar inte en härlig picknick! Här är ett tips för hur du fixar ett smarrigt utflyktsfika – samtidigt som du tar till vara på överbliven mat och minskar ditt matsvinn.

I Sverige slänger vi ungefär 45 kilo mat per person varje år. Maten går ofta till spillo helt i onödan och matsvinnet kostar både pengar för hushållen och sliter på miljön. Ett sätt att motverka matsvinn är att ta bättre hand om matrester. Här är några tips på hur du kan fixa ett härligt utflyktsfika av överbliven mat:

 • Överblivet kaffe kan användas både till att piffa upp chokladbollssmeten och till att göra svalkande iskaffe. Frys in det överblivna kaffet i en istärningsform, sedan är det bara att lägga några kuber i ett glas och fylla på med kall mjölk eller ett veganskt mjölkalternativ. Låt tärningarna smälta lite och vips så har du en cool iskaffe!
 • Har du en fruktskål hemma som börjar sjunga på sista versen? Testa att göra smoothies eller fruktsallad, eller varför inte en saftig banankaka?
 • Världens enklaste isglass till varma sommardagar gör du enkelt av saft! Häll saften i isglassformar och ställ in i frysen. Tänk på att använda starkt blandad saft eftersom smaken vattnas ut lite när vätskan fryser.

Tips 9: Var snäll mot naturen

När hösten kommer vill många gå ut i skogen för att plocka svamp eller se när löven skiftar färg. Men innan du ger dig ut kommer här en påminnelse om att ta med dig skräpet hem från naturen! Den 18 september är Håll Sverige Rent-dagen, då kan alla som vill gå ut och plocka allt skräp man ser. Här kommer några tips till dig som vill hjälpa till att hålla Sverige rent:

 • Ta med en skräppåse när du går ut så att du kan ta med ditt eget (och andras) skräp hem.
 • Packa smart när du ska på utflykt. Lämna onödiga förpackningar hemma och förvara till exempel matsäcksmackorna i en matlåda istället för i plastfolie eller påsar.
 • Lär barnen att inte slänga skräp i naturen. När ni ser en papperskorg, påminn om att det är där man ska slänga sitt skräp.

Skräp är inte bara fult och tråkigt, det kan också skada djur och miljö. När du befinner dig ute i naturen, försök hålla dig till den här enkla minnesregeln: Ta bara foton, lämna bara fotspår. Under sommarsäsongen uppmanar vi på Tom Tit våra besökare att ta med sig lunchen eller fikat ut i parken – men glöm inte att kasta skräpet i en papperskorg.

Här kan du läsa mer om hur vi på olika sätt jobbar med hållbarhet på Tom Tits Experiment.

Dela sidan:

Våra samarbets­partners