Hållbar framtid
Köp

Hållbar framtid

Hur jobbar vi egentligen med hållbarhet i vårt stora hus och park? Här får du läsa mer om hur de olika enheterna på Tom Tits Experiment jobbar för en hållbar framtid. 

Förskola

I anslutning till vår byggnad finns vår fantastiska förskola. Tom Tits Experiments förskola är unik i världen genom att ha sin verksamhet i anslutning till ett science center.

Inköp av material/produkter

Vid inköp av produkter ska stora saker som bord och stolar uppfylla samma krav som leksaker och annat material. Det ska vara miljövänligt och hålla länge!

När det kommer till inköp av leksaker är målet att köpa produkter där barnen får använda sin egen fantasi. Med till exempel klossar och lego finns det inget facit exakt hur det ska användas, utan du kan bygga/skapa/stapla precis hur du vill.

Mat

I största möjliga mån är maten som köps in ekologisk. Stort fokus ligger på att minska matsvinnet. Mängderna som köps in är omsorgsfullt räknade för att allting ska gå åt så inget behöver slängas. Vi försöker även få in förståelsen hos barn, det pratas mycket om påverkan av att slänga för mycket. Hellre att man tar en mindre portion och sedan fyller på än att ta alldeles för mycket och sedan behöva slänga.

Vardagliga sysslor

Vissa dagar under veckan får barnen själva välja en station att arbeta på. Dessa stationer är planerade så att barnen ska få ta del av vardagssysslor på förskolan och få en inblick i naturvetenskap och teknik. Några exempel är att vara med och slänga soporna, sortera sopor, kratta löv och att laga saker som har gått sönder. Små saker i vardagen men som har en stor betydelse, lärdomen att det går lika bra att laga trasiga saker istället för att köpa nytt.

Sopsortering och kompost

Förskolan använder sig av den gemensamma källsortering som Telge Fastigheter, Telge Återvinning och Södertälje kommun tagit fram som heter Miljönären. Där sorteras plast-, papp-, metall- och glasförpackningar, tidningspapper, pant, matavfall och brännbart var för sig. Materialet som samlas in används för att återvinnas till nya produkter.

Dela sidan: