Julkalendern

Bakom "luckorna" i vår julkalender på Instagram gömmer sig massor av spännande experiment. Vill du testa dem själv hemma? Här finns instruktionerna!

Lucka 15 - Julmustslime

Material

  • 4 dl julmust
  • 1-2 msk fiberhusk
  • 1 msk matolja 

Gör så här

  • Häll julmusten i ett glas som tål mikrovågsugn.
  • Värm julmusten i mikron på full effekt i 1 minut
  • Rör ordentligt så bubblorna försvinner
  • Häll i fiberhusken och rör om
  • Tillsätt några droppar olja.
  • Låt slimet vila i en halvtimme – timme.
  • Tvätta händerna innan och efter lek.
  • Förvara slimet i kylen några dagar, då ingredienserna är ätbara har de kortare hållbarhet. 

Lucka 9 - Snöflinga av saltkristall

Material

  • Salt
  • Burk
  • Piprensare
  • Sytråd
  • Penna eller något att hänga flingan på

 

Gör så här

  • Mät upp vatten i din burk och häll upp det i en kastrull och ställ på spisen.
  • Börja häll i salt när vattnet börjat koka.
  • Rör om tills du inte ser något salt och tillsätt då mera salt.
  • Fortsätt tills det är lite salt kvar som inte går att lösa upp. Det kallas att vattnet är mättat.
  • Designa en snöflinga av piprensare och knyt en sytråd runt den.
  • Häll saltlösningen som nu svalnat något i din burk.
  • Sänk ner piprensaren i burken så den inte nuddar botten men ändå är täckt med vatten.
  • Knyt fast sytråden runt en penna eller liknande som ligger uppe på burken.
  • Låt den stå så 1-3 dagar (beroende på hur mycket kristaller du vill ha)
  • Låt snöflingan torka i cirka 3 dagar.
  • Kolla in kristallerna i ett förstoringsglas

Lucka 8 - Studsboll

Material

  • 3 msk majsstärkelse
  • 3 msk vatten
  • 2-4 droppar karamellfärg

Gör så här

  • Blanda vattnet med karamellfärg
  • Häll 3 msk majsstärkelse i en skål som tål mikrovågsugn.
  • Häll i 1 msk + 1 tsk vatten 
  • Rör om tills smeten är ordentligt blandad. Flytande när den lämnas i fred men hård när man formar den.
  • Kör smeten i mikron i 20 sekunder.
  • Häll i 1,5 tsk vatten till i den stelnade smeten.
  • Rör om ordentligt och ta sedan upp och knåda degen. Försiktigt, den är varm!
  • Dela degen i två lika stora delar och rulla dem mellan handen och bordet tills de blivit bollar.
  • Kör bollarna i mikron i 15 sekunder.
  • Testa att studsa!

Lucka 5 - Fejksnö

Material

  • 6 - 7 dl Bakpulver
  • 1 dl balsam
  • skål att blanda i
  • bricka 

Gör så här

  • Mät upp 6 dl bakpulver och häll i en bunke.
  • Tillsätt 1 dl balsam och blanda med händerna.
  • Blir det för kladdigt, tillsätt mer bakpulver tills konsistensen känns som snö.
  • Häll upp på en bakplåt för enklare lek.
  • Testa att bygga en snögubbe eller göra en snöängel.

Lucka 1 - Apelsinbadbomb

Material

  • 1 msk Bikarbonat eller 1 msk Bakpulver
  • 0,5 tsk Citronsyra
  • 1 tsk kokosolja
  • Skalet från 1 apelsin
  • Kärl att blanda i
  • Sked eller gaffel
  • Rivjärn 
  • Bullform att lägga badbomben i

Gör så här

  • Mät upp 1 msk bikarbonat och 0,5 tsk citronsyra i en bägare. Rör om tills pulvret är väl blandat.
  • Riv i skalet från 1 apelsin och rör om väl.
  • Tillsätt 1 tsk olja. Rör om tills konsistensen är går att forma. Se upp så att det inte blir för mycket olja, då blir massan lös och svår att forma.
  • Lägg massan i en bullform och platta till den med fingrarna eller en sked.
  • Låt den torka i en vecka.
  • Pröva badbomben i ett varmt bad och Njut!